Excursie de o zi in Parcul National Comana

Parcul National Comana

    În postura de chinuit locatar al celei mai poluate capitale europene, bucureşteanul are un singur gând la sfârşit de săptămână: “Unde să fug măcar pentru o zi?” Valea Prahovei nu mai este de câţiva ani un obiectiv valid. În mentalul colectiv al hipsterilor preţioşi s-a manelizat ceva mai rău ca maşinile germane. Iar restul variantelor de escapadă se rezumă în general la o baltă privată şi o cârciumioară cu mititei din prepuţ de koala (ţinând cont de preţ).

Sfarsit de iarna la Comana

Un astfel de restaurant ce serveşte mititei de lux este şi Casa Comana. Specialitatea casei, ciorba de cocoş, a fost imortalizată în decorul restaurantului: Tablouri, feţe de masă, meniuri, perne, pline de cocoşei. Probabil ar fi costumat şi chelnerii în Foghorn Leghorn, dacă se confecţionau mărimi potrivite constituţiilor îndestulătoare.

Plimbareala prin parcul national Comana

Avantajul Casei se numeşte Delta Neajlovului, o rezervaţie naturală ce adăposteşte complexul şi Parcul de Aventură Comana. Delta are o suprafaţă de 1100 de hectare; este renumită pentru prezenţa ghimpelui mediteranean, pentru sutele de specii de păsări, pentru potenţialul piscicol şi pentru animalele Pădurii Comana (mistreţi, iepuri, căprioare, pisici sălbatice, câini şi mai sălbatici).

Un om de zapada stilat

Probabil arată superb pe timp de vară. Iarna, mai puţin. Astăzi, Parcul de Aventură a fost închis, nu se închiriau bărci, biciclete sau cai. Nu era deschis nici poligonul de tir, iar tiroliana ce traversează un braţ al lacului, de asemenea. Nu am văzut animale sălbatice prin pădure şi nici sutele de specii zburătoare. Am considerat inutil să urc în turnurile de birdwatch, singura specie vizibilă fiind un fel de cioară cu mers legănat, răţesc. Dar din astea erau mii; invazie de raţociori.

Excursie la Comana

M-au impresionat totuşi aerul proaspăt de pădure, zăpada curată şi liniştea. Pe malul deltei ai fi putut sta cu orele, privind razele călâi ce amestecă ghemotoace diafane de ceaţă. Îţi tulburau starea de hipnoză doar trosnituri sporadice ale gheţii sau ale saniei trase de cal.

Delta Neajlovului

Delta Neajlovului şi Parcul Naţional Comana se află la jumătatea distanţei dintre Bucureşti şi Giurgiu, foarte aproape de Călugărenii lui Mihai Viteazul. În zona Comanei, la doar câţiva kilometri de Călugăreni, a fost ucis Vlad Ţepeş în urma luptei cu Basarab Laiotă. Cauza deselor bătălii din zonă este uşor de bănuit. Perla complexului turistic este Pivniţa Marelui Paharnic, un templu al podgoriei locale.

Autor: Dani Corban
Sursa: reactii.ro

 

Excursie la Comana

Excursie la Comana

Excursie la Comana

Salcamul cu tepi

Salcamul cu tepi

Excursie la Comana

Excursie la Comana

Excursie la Comana

Excursie la Comana

Sfarsit de iarna la Comana